Usa's nya president :)

Barack Hussein Obama II har valts till Amerikas förenta staters 44:e president. (Usas första mörkhyad president) Jag har faktiskt inte följt det valet så mycket, visst har man sett på nyheterna och så men kan inte ha några åsikter om att det var bra eller dåligt. Men nu när jag satt och läste på aftonbladet så tycket jag att han hade ganska bra åsikter. Vissa som man tycker vad tusan så kan man inte tycka men jaja. Tycker nog att det var bra att han vann, han verkar ju iaf ha bra och goda önskemål om miljön och framtidsplaner för USA. Men ja, om ni vill läsa själv såå.. http://www.aftonbladet.se/nyheter/usavalet/article3687598.ab

Några av hans åsikter:

EKONOMIN

Barack Obama vill införa höjd minimilön och skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare. Han vill också häva Bushs skattelättnader för välbeställda - och höja skatten för dem som tjänar över 250 000 dollar per år. Arbetslöshetsförsäkringen ska utökas, och Barack Obama föreslår ett tillfälligt, tre månder långt, utmätningsstopp för vissa bostadsägare. Obama vill även omförhandla frihandelsavtalen och göra dem mer protektionistiska. Han är alltså emot handelsavtal som hotar jobben eller miljön i USA.

DÖDSSTRAFF

Obama är för dödsstraff vid mycket grova brott, som till exempel våldtäkt mot barn.


ABORTLAGSTIFTNING

Obama är för en fri abortlag och anser att kvinnor själva kan fatta ett beslut i frågan, i samråd med läkare och präst.

KLIMAT OCH ENERGI

Barack Obamas mål är att USA ska ha en ledande roll i kampen mot klimatförändringarna. Han vill sänka USA:s utsläpp av växthusgaser med 80 procent fram till 2050. Bland annat genom att låta företag betala för den koldioxid de släpper ut.

Obama har jämfört USA:s oljeberoende med alkoholism och vill minska landets oljeförbrukningen med 35 procent till 2030. Han har omvärderat sin strikta nej-linje vad gäller utökade borrningar och tycker att man ska exploatera vattnen utanför Floridas kust i jakt på ny olja. Obama vill investera 150 miljarder dollar i forskning om förnyelsebara bränslen.

Han vill hålla kärnkraftsalternativet öppet, men anser att man inte bör bygga fler kärnkraftsverk förrän man funnit en tillförlitlig metod för slutförvaring av kärnavfallet



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0